Kat vermist

Is je kat gewoon om naar buiten te gaan? Dan is ze vermoedelijk ergens per ongeluk opgesloten in een tuinhuis, een werf, een garage,…

Is je kat een binnenkat en is ze per ongeluk ontsnapt? Dan zit ze meestal ergens dicht in de buurt verstopt, bang van de omgeving die ze niet kent. Onder struiken, tussen een houtstapel, achter een schuurtje, in een boom,…

Is je nieuwe kat ontsnapt of ben je net verhuisd en is je kat ontsnapt? Dan is ze meestal op zoek naar haar ‘oude’ thuis en op de dool.


Wat kan je doen

  1. De buurt verwittigen! Hoe meer mensen naar haar uitkijken, hoe sneller ze gevonden kan worden. Steek flyers met een foto in brievenbussen, hang er op bij de bakker, apotheker,… . Ga deur aan deur bellen en vraag aan de buren om hun tuinhuisjes, schuurtjes, kelders te controleren. Zet foto’s in Facebookgroepjes van je buurt.
  2. Eten zetten. Poezen blijven in de buurt van plaatsen waar ze eten kunnen vinden.
  3. Zoeken doe je bij voorkeur ‘s ochtends voor iedereen naar het werk vertrekt of ‘s avonds net voor de zon ondergaat. Dan is het stil, kan je haar naam roepen en aandachtig luisteren. Neem een zaklamp mee (ogen reflecteren hierdoor en lichten op tussen de struiken) en zorg voor een geluid dat de kat kent (potje of zakje snoepjes dat rammelt/knispert, hengeltje of speeltje waar ze gek van is, eetbakje waar je tegen tikt met een vork,…). Vergeet ook geen transportbakje mee te nemen!
  4. Zet op een beschut plekje haar mandje of doos met een dekentje met haar geur (en/of jouw geur!) buiten.

Officiële stappen

  1. Chip: als je kat een chip heeft laat je die aanpassen naar ‘status: vermist’. Controleer of je gegevens nog correct zijn en of ze openbaar staan! Als je kat gevonden wordt door een organisatie, dierenarts of politie dan zal je verwittigd worden. Ook als je kat overleden wordt teruggevonden, wordt dit normaal gecontroleerd door de gemeentediensten.
  2. Geen chip: als je kat geen chip heeft, kan je ook niet verwittigd worden als ze gevonden wordt. Het is dan aan jou om alle instanties aan te schrijven: asielen, dierenartsen, gemeentediensten,… . Als je kat gevonden wordt en in een asiel terecht komt, heb jij als eigenaar 15 dagen de tijd om je te melden. Daarna wordt je kat ter adoptie gezet. Je zal ook de kosten moeten vergoeden die gemaakt werden om je kat wettelijk in orde te brengen.

Gevonden?

  • Verwijder alle flyers.
  • Verwittig de buurt.
  • Pas je advertentie op Facebbok aan met het goede nieuws (bovenaan!)
  • Pas de status op de chip opnieuw aan.