Bange/wilde katten socialiseren

Stel je voor: jij bent bang voor spinnen, muizen of slangen. En je wordt gedropt in een kamer vol met deze (voor jou) engerds! Je zoekt een schuilplaats en denkt veilig te zijn en hen vanop afstand te kunnen observeren. Maar neen: ze komen naar je toe, met hun grote ogen en proberen je te pakken!

Dit lijkt een scène uit een enge thriller hé? Wel, houd dit in je achterhoofd als je je kat wil socialiseren en haar vertrouwen wil winnen.

Er bestaat geen perfecte handleiding over hoe je dit doet. Het belangrijkste is dat je vooral heel veel geduld moet hebben. En niks moet forceren.


Met volgende tips kom je al een heel eind

 1. Zoek de kat niet op in haar schuilplekje. Doe alsof je haar niet ziet. Want als ze ‘ontdekt’ is, moet ze een nieuw verstopplekje zoeken. En ze heeft dat plekje nodig om vertrouwen te kunnen winnen. Ze zal pas stapjes durven zetten als ze weet dat ze altijd terug naar dat veilige plekje kan vluchten.
 2. Maak je oogcontact? Knipper dan traag met je ogen en kijk terug weg. In kattentaal wil dit zeggen: ik ben geen gevaar, ik ben ok, ik zal je niets doen. Oogcontact aanhouden betekent het tegenovergestelde namelijk: bedreiging, gevaar.
 3. Bouw een routine op! Routine = zekerheid = veiligheid = vertrouwen. Geef bvb. altijd eten nadat je voor jezelf koffie hebt gezet ‘s ochtends. Zo leert ze dat het eten komt nadat ze de koffiezet heeft gehoord. Idem voor ‘s avonds, koppel het eetmoment aan een dagelijkse routine.
 4. Laat je kat zelf het tempo aangeven en probeer niets te overhaasten. Als ze bvb. de eerste keer ergens zichtbaar ligt en je moet erlangs, negeer haar dan compleet. Zo leert ze: er gebeurt niets als ze langs me lopen. Na een tijdje kan je langslopen terwijl je oogcontact maakt en eens knippert. Nog later blijf je op afstand staan en praat je er even tegen en loopt dan door enz… Stapje voor stapje!
 5. Respecteer kattentaal!
  1. Blazen = stop daar, ga weg.
  2. Vergrote pupillen en snorharen naar achter = ik ben heel bang.
  3. Grommen = ik heb veel stress.
  4. Krabben, bijten, spuwen, uithalen = pure paniek, je hebt mijn vorige signalen niet begrepen.

OPGELET: spinnen is meestal een teken van genot, maar wordt soms ook gedaan in een erg stressvolle en onaangename situatie waarbij de kat zichzelf wil kalmeren of geruststellen.


Volgende stadia zal je zeker herkennen in het socialisatie-proces:

Elke fase kan enkele dagen, weken of zelfs maanden duren. Wees geduldig!

 1. De onzichtbare fase: de kat laat zich niet zien en verstopt zich als je in dezelfde ruimte bent.
 2. De nieuwsgierige fase: ze komt eens piepen van achter de hoek, maar schiet direct terug weg bij oogcontact.
 3. De eerste stapjes: ze komt piepen als het eten eraan komt, maar gaat pas eten als jij terug afstand neemt. Ze durft zich laten zien zolang je op afstand blijft. Eén stap in haar richting en ze is weg.
 4. De stoere fase: ze durft eten in jouw bijzijn (nog steeds op afstand), loopt rond en gaat zichtbaar liggen in dezelfde ruimte als jij.
 5. De ontdekkingsfase: ze eet terwijl je naast haar blijft zitten, komt aan je aangeboden hand ruiken en zal zelfs eens met haar pootje op je hand tikken.
 6. De eerste aaitjes: ze laat zich aanraken als ze op iets anders geconcentreerd is (eten, spelen, snoepjes) en durft dingen uit je hand komen eten of je vingers aflikken (creamy snack).
 7. Aaitjes zijn leuk: de eerste aanraking blijft eng, maar eens we vertrokken zijn blijken die aaitjes toch aangenaam te zijn. Buikje tonen = vertrouwen! Dat is echter geen uitnodiging om de buik te aaien!
 8. Volledig vertrouwen. En het is niet omdat ze jou nu volledig vertrouwt dat dat ook geldt voor andere mensen 🙂

Beter begrip van de kat

Om de noden en taal van een kat nog beter te begrijpen, adviseren wij om het boek ‘I love happy cats’ van Anneleen Bru te lezen. Dit is een boek dat heel vlot leest, met een portie humor geschreven is en in duidelijke, begrijpbare taal inzicht geeft in de leefwereld van je kat.