Introductie aan andere kat(ten)

Zet nooit of te nimmer 2 volwassen katten die elkaar niet kennen zomaar bij elkaar! De kans dat het mis gaat, is veel groter dan de kans dat het goed gaat. En eens het fout gelopen is, is het een enorme opdracht om het weer goed te krijgen.

Tenslotte is het de bedoeling dat de katten vrienden worden. Niet dat je 1 doodsbange kat hebt en 1 geïrriteerde kat, die elkaar noodgedwongen tolereren maar eigenlijk in constante stress leven.


Hieronder een stappenplan om te volgen.

Opgelet: dit stappenplan kan 2 dagen, maar ook 2 maanden duren. Ga pas naar de volgende stap als beide katten ontspannen reageren. Als je huidige kat bvb. gromt of blaast naar de deur waarachter de andere kat zich bevindt of naar het doekje met zijn geur, dan wacht je langer voor je overgaat naar de volgende stap.


Stap 1: Een aparte kamer

Voorzie voor de nieuwe kat een aparte ruimte met kattenbak, eten, drinken, verstopplekjes, dekentjes en speelgoed. Met een deur die je kan afsluiten die niet doorzichtbaar is. Een glazen deur kan je voor de onderste helft even afplakken met papier.


Stap 2: Geurtjes wisselen

Wissel geurtjes uit: dekentjes, speelgoed, laat je handen ruiken als je bij de andere kat geweest bent. Wrijf met een doekje (washandje, handdoekje) over de poezen, vooral bij de hals en wangen waar de geurkliertjes zich bevinden, en leg dat dan in de ruimte van de andere kat.


Stap 3: Op ontdekking

Nadat je de huidige kat apart hebt gezet in een andere ruimte, zet je de deur open van de ruimte waar de nieuwe kat zich bevindt. Op die manier kan de nieuwe kat ook de rest van het huis leren kennen en weten waar de verstopplekjes en hoogtes zijn om mekaar (later) uit de weg te gaan. Nadien kan je huidige kat gaan snuffelen waar de nieuwe kat geweest is.


Stap 4: Sneak Peak

Zet de deur van de afgesloten ruimte op een kiertje (2cm) zodat de katten mekaar kunnen zien. Let op dat ze de deur niet verder kunnen open duwen.


Stap 5: Daten

Zet de deur open, liefst op een moment dat de huidige kat zich in een andere ruimte bevindt, en laat de katten elkaar zelf ontdekken (doe dit dus niet op een moment wanneer de katten elk aan een kant van de deur staan en zo ineens recht tegenover elkaar komen te staan).

Zorg dat je klaar staat om in te grijpen, blijf altijd tussen de 2 katten, zorg dat ze niet recht op elkaar af kunnen lopen. Eens blazen naar elkaar is nog ok. Van zodra ze gaan staren of de nekharen rechtop komen: onmiddelijk afleiden, oogcontact verbreken en terug apart zetten.

Bouw deze contacten op, begin met enkele minuutjes.


Stap 6: LAT-relatie

Als dit goed gaat, laat je de deur continu open maar zet je de poezen nog apart ‘s nachts of als je er niet bij bent.


Stap 7: En ze leefden nog lang en gelukkig…

Pas wanneer de poezen ontspannen met elkaar omgaan, samen spelen, elkaar begroeten, … laat je ze ook bij elkaar als je er zelf niet bent.

EXTRA: het kan ook helpen om bij elke nieuwe stap beloningen te gebruiken zoals snoepjes. Op die manier wordt de associatie met iets leuks/lekkers gemaakt.