Duo adoptie van kittens

Allereerst willen we benadrukken dat dit geen commercieel praatje is.  Duo-adoptie is gebaseerd op onze groeiende kennis van het socialisatiepatroon van katten.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is de kat een sociaal dier dat leeft volgens kattenetiquette-regels. Daarom is het ook van belang dat kittens (indien mogelijk) tot minstens 12 weken en bij voorkeur 16 weken bij de moeder (of surrogaat-moeder) blijven.

Moeder met kittens


De moederkat is veel meer dan een voedster. Vanaf het prille begin leert ze haar kittens het belang van geurherkenning, het wassen en zindelijkheid. Ze leert een kitten te spelen en zijn nageltjes in te trekken. Ze waakt over haar kleintjes en leert hen de regels van territoriumgedrag. Ze speelt scheidsrechter wanneer de jaag- en bijtspelletjes van de nestlingen uit de hand lopen. Ze leert hen gevaar te herkennen. Dit complexe leerproces gebaseerd op imitatie van de moeder loopt over een periode van 6 maanden.

Bij zwerfkittens die moederloos worden aangetroffen, ontbreekt een extreem belangrijke schakel in hun groeiproces. Hun sociale ontwikkeling hangt nu volledig af van nestlingen, andere leeftijdsgenoten en eventuele aanwezige oudere katten.

Kittens worden gewoonlijk rond de leeftijd van 12 à 13 weken geadopteerd. Dat wil zeggen: wanneer het sociale groeiproces in de helft is. Vaak denken mensen dat hun aanwezigheid volstaat voor hun nieuwe vriendje. Maar is dat zo wanneer we geen andere kat in huis hebben? Kunnen wij mensen de kattenetiquette verder aanleren? Ondanks onze allerbeste bedoelingen kunnen we dat niet. Kittens die jong in hun leerproces gescheiden worden van hun soortgenoten kennen vaak hun grenzen niet en riskeren hun adoptant wat grijze haren te bezorgen.

Daarom raden wij en de meeste kattenasielen adoptanten zonder kat aan om 2 kittens te nemen. Je kitten zal nooit alleen zijn. Hij/zij al altijd een knuffelmaatje, een speelmakker, een slaapvriendje hebben. Het voordeel is ook dat in aanwezigheid van een sociale kitten, een angstigere soortgenoot veel sneller uit zijn schulp kruipt en zich zal ontwikkelen tot een gewaardeerde huisgenoot.

Ook wanneer u een seniorkat in huis hebt en een kitten overweegt, raden wij een duo-adoptie aan. Uw senior gaat minder uit zijn lood geslagen zijn door de komst van 2 kittens, die samen gaan klitten in plaats van door de komst van een eenling die constant zijn gezelschap aan de oude kat zal opdringen en diens routine zal verstoren.